top of page

BRANSJENS EGET FAGBLAD

Bransjens framtid i våre hender

  • Anita Sundquist
  • Feb 19, 2016
  • 5 min read

Fremtidens digitale handel åpner for en helt ny måte å drive hudpleiebransjen på. Fremtidens kunder vil være langt mer opplyste enn hva nåtidens kunder er. De bruker teknologi til å sammenligne og lære, så ofte kan forbrukerne mer enn det hudpleierne kan. Vi blir smartere shoppere, men for veldig mange er fremdeles butikkene senteret for handleopplevelsen.

Problemet, slik jeg ser det, er at det er ikke mange nok i vår bransje som er interessert i endringer. Selv ikke når endringene er så raske som de er nå.

Den gang da

Da jeg startet som ekstrahjelp som hudpleier da jeg var ferdig utdannet for 26 år siden husker jeg detaljert hvor vanskelig det var å ikke ha kunnskap om produkter, og virkeligheten av å ha kunder. Den gangen ønsket jeg at det ikke skulle komme kunder, for det satte meg i et stort ubehag. Jeg ble informert om hvilke produkter jeg kunne bruke på alle, men dette kunne neppe være god behandling for kundene.

Denne metoden ga liten tilfredshet i jobben. Jeg skjønte fort at jeg måtte opparbeide meg mer kunnskap. Jo mer jeg lærte, jo mer frihet følte jeg; jobben ble mer givende jo mer jeg lærte. Når jeg var tilstede for kundene ble behandlingene og samtalene bedre. Jeg oppdaget at når jeg ga ros til kundene vedrørende deres hud, jo mer fornøyde ble de. Jeg tror det betyr uendelig mye for at kundene ønsker å

komme tilbake.

Det å flytte oppmerksomheten bort fra meg selv, og få kundene til å snakke mer om seg selv ble et hovedpoeng, og jeg passet på å stille flere spørsmål enn jeg selv svarte på. Er du tilstede i øyeblikket for kunden er du en god samtalepartner.

Hvem kommer til å tape?

Alt dette mener jeg fremdeles kan overføres til hudpleiebransjen. Vi er fremdeles en bransje for mennesker – vi skal fremdeles behandle, vi skal fremdeles møte folk og prate med dem. Samtidig er vi også en bransje i endring, og dagens hudpleiere møter problemer jeg ikke trengte å bekymre meg for den gangen for 26 år siden.

Netthandelen er hudpleiebransjen store, nye utfordring. Den teknologiske utviklingen er global og stiller en ny form for krav til kompetanse. Den stiller helt andre krav til kompetanse, til hva vi kan og hvordan vi bruker kunnskapen. Teknologien endrer seg så raskt at noen hudpleiesalonger ikke klarer å henge med. For noen blir nettet en krigssone, mens andre ser på det som en ny kilde til informasjon som før var fjern for dem.

Oss og vår bransje

Jeg skal ikke tenke langt tilbake før noen av de tingene vi har i dag var utenkelige. Men jeg ser også at vår bransje er annerledes. Vi kan ikke kun satse på teknologien, vi må også satse på mennesker. Ved å satse på de som tar ansvar, og får lov å utfolde seg, skjer det noe med klinikken. Likedan skjer det noe med kundene. Har man de beste ansatte vil man slå konkurrentene, og få et stort fortrinn. Jeg ser at de unge har bedre forståelse for den digitale hverdagen vi lever i.

Jeg ser at de unge har en bedre forståelse for retningen det går i enn oss som er eldre. De har en større forståelse for hvilke digitale plattformer som er gjeldende, og de ser hvorfor og hvordan det er nettopp slik.

Det er ingen tvil om at netthandelen har forandret mye, poenget er hvordan vi forholder oss til det. Vi i hudpleiebransjen slår med fysisk kontakt, og kundene må komme fysisk inn i butikkene for å få behandling. Det kan nettet aldri ta fra oss. Jeg tror mange klinikker gjør lurt i å velge å bli med på reisen, ved å gi kunder mulighet til å handle på nettet gjennom dem. Det å kunne å få handle på nettet gjør oss bare mer konkurransedyktige.

Bransjen vår og den digitale verden

Det er viktig å forstå at nettet har kommet for å bli, og det er viktig at også vi klarer å tilpasse oss dette. Nettet er et kunnskapsverktøy for kunden, men det eliminerer ikke vår rolle som kunnskapsbærer. Vi må bare kunne mer enn det kunden selv har søkt seg frem til. Det må være en grunn til at kunden skulle ønske å spørre oss. Det må være noe som gjør at våre meninger, som hudpleiere, har en større verdi enn hva kunden finner på Google.

Når alt kommer til alt er det viktigste å gi kunden er god følelse. Et morsomt eksperiment er å late som du er den beste hudterapeuten i landet. Gjør det du tenker at hun gjør. Se for deg at kunden ikke ønsker å være et annet sted. Hva gjør du nå, som gjør at kunden kjenner på denne følelsen? Det føles magisk.

Den digitale verden er i ferd med å bli vår sjette sans. Forskning viser at jo flere digitale enheter vi har, desto større beløp handler vi for. Anbefalinger spres raskere gjennom den digitale verden. Vi ser hva andre kjøper, og i framtiden vil kundene bare ha enda mer kunnskap. Økning i elektronisk betaling vil ved hjelp av mobilen påvirke vårt kjøpemønster, i tillegg til at det gjør betalingen enklere. Vi blir mer transparente – til og med butikkene vil kunne innstille seg etter hva du har kjøpt tidligere, og drive mer målrettede kampanjer mot deg.

Jeg tror at klinikker som henger seg på det som er nytt har et fortrinn. De unge foretrekker bilder fremfor tekst – det ser vi blant annet i Instagram, som vokser fremfor Facebook.

Veien videre

I hverdagen gjør vi de samme tingene hele tiden, så bare det å endre en liten detalj i dette mønsteret kan endre hele hverdagen. Tenk gjennom dagene dine – hva du pleier å gjøre, og hva du kan og burde gjøre annerledes. Litt innsats gir enormt mye tilbake. De små valgene har en enorm kraft. Det er de som utgjør forskjellen mellom de beste og resten.

Det å ikke være dyktig straffer seg mer enn før. Samtidig gir det en positiv følelse å være en del av en klinikk som er annerledes – det oppfordrer til kreativitet, det oppfordrer til å ta ansvar, det er noe lystbetonte over det. Spennende ting på jobben smitter over på deg som privatperson. Skjer det noe interessant på jobben er du også en del av det interessante. Troen på deg selv og ideene dine er det viktigste du har.

Troen på framtiden

Alle valgene jeg har tatt gjennom bransjen har ført meg dit jeg er i dag. Jeg ville ikke gjort det annerledes. Jeg er glad for bransjen jeg har valgt, og jeg har stor tro på den i fremtiden. Vær bevisst dine valg, og du vil nå de målene du setter deg. Kanskje ikke akkurat som du har tenkt, men ofte bedre, synes jeg.

Jeg beundrer de som er løsningsorienterte, og kunder liker også dette. De liker de hudterapeutene som er orienterte rundt hvilke produkter som brukes for å få et godt resultat. Det du kan se på som en hindring kan en annen terapeut se på som en mulighet. Vi mennesker er lite åpne for endring, men når vi blir tvunget til det er vi ofte tilbøyelige til å synes det gikk greit, det også. Å bli mer løsningsorientert, og etter hvert som det blir en del av deg føles det godt. Du skjønner at det er det beste både for deg og dem du forholder deg til.

Selv har jeg sett at det å være nysgjerrig på nye ting i bransjen har gjort at jeg har funnet nye og spennende retninger. Det å se muligheter bygger en indre styrke.

Jeg tror at hudpleieryrket vil være en yrkesgruppe med attraktiv kompetanse i fremtiden. Forbrukerne vil fremdeles ha ansiktsbehandlinger, trolig enda mer etter hvert som tiden går. Spørsmålet er bare hvordan vi velger å møte dette behovet. Ved å forstå kundene har du skapt kunder for fremtiden.

Anita Sundquist Foto: Fotograf Beate Willumsen

 
 
 

Kommentare


ANNONSE

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
  • Facebook Basic Square

Copyright © 2016 Argus GRUPPEN| All Rights Reserved

 Besøks adressen:

Sandakerveien 138

 Postadresse:

Sandakereveien 76 E,

0484Oslo, Norway

Tel: (+47) 21 51 31 00

kari@argusgruppen.no

bottom of page