ØKOLOGISK HUDPLEIE Skin Society tror på en grønn utvikling
- Parisa Jahangir
- Feb 5, 2015
- 7 min read

For fem år siden, da Lene Jahren gikk gravid med sitt første barn, kom hun over en artikkel om hvordan vi i dagens samfunn omgir oss med kunstige tilsetningsstoffer og kjemikalier på alle kanter, og på hvilke måter vi får dem i oss enten vi vil eller ikke. I og med at hun også gikk gravid for første gang, ble hun ekstra oppmerksom på hvor mye kroppen faktisk tok til seg av disse usunne, giftige og hormonforstyrrende ingrediensene som fantes i alt fra mat og drikke, til hud-, hår- og andre kosmetikkprodukter. Med dette var et frø sådd, og i tiden fremover økte både hennes interesse og bevissthet rundt en naturlig livsstil og økologiske produkter.
Da Lene igjen ble gravid noen år senere tok hun motet til seg, sa opp sin jobb som prosjektleder i et av Norges mest innovative reklamebyråer og satset alt på å bruke fødselspermisjonen sin på å realisere sin store drøm om å starte og drive noe eget. Samtidig var det utrolig viktig for henne å kunne jobbe med noe hun virkelig hadde en genuin interesse og lidenskap for, og da falt det seg naturlig å fokusere på økologisk hudpleie.
Hun har fra starten hatt et mål og ønske om å introdusere og gjøre tilgjengelig rene, helsefremmende produkter for det skandinaviske markedet. Dette ønsket hun å gjøre ved å både øke den generelle bevisstheten, samt imøtekomme den økende etterspørselen etter økologiske produkter. Lene, som har en bred kompetanse og lang erfaring fra markedsføringsbransjen blant annet som mangeårig markedsdirektør for Electrolux Norge, så fra starten viktigheten av å jobbe med produkter fra verdens ledende produsenter og aktører på området. Hun har derfor lagt ned mye tid og research på å finne og knytte til seg produsenter og samarbeidspartnere som allerede ligger langt fremme i utviklingen på verdensbasis. Hennes erfaringer rundt dette er at USA er et av de ledende markedene med fokus på økologisk, sunn og naturlig livsstil, og derfor har også mange av merkene Skin Society fører i dag sitt opphav på andre siden av Atlanterhavet.
Ved utgangen av 2011 var planene på plass, alle forberedelser gjort, og i januar 2012 så Skin Society dagens lys. Som et ledd i den kollektive bevisstgjøringen og introduksjonen av flere velrenommerte og internasjonale anerkjente, men dog ukjente merker for det norske markedet, lanserte også Lene nettbutikken PureSkin.no.
PureSkin.no har Lene, parallelt med import og distribusjonsvirksomheten i Skin Society, som en kanal for å kunne ta pulsen på forbrukermarkedet og hvilke ønsker og behov som forhandlerne selv møter gjennom sine butikker og øvrige salgskanaler. På denne måten vet Lene og resten av hennes team i Skin Society veldig godt hva som kreves av både produkter og kunnskap ute hos forhandlerne for å kunne komme gjennom til den norske forbrukeren.

Fra starten i 2012, hvor Lene har kombinert gründervirksomheten med fødselspermisjon og familieliv, har responsen på hennes økologiske merker og produkter vært svært god. Selskapet har gått fra å være et «kjøkkenbasert enkeltkvinnesbedrift» til å i dag ha en solid omsetningsvekst med forhandlere over hele landet, i tillegg til kunder i Sverige, Danmark og Finland.
I 2013 flyttet hun bedriften ut fra kjøkkenet, og har i dag kontor, showroom og lager i Tønsberg sentrum. Samtidig har etterspørsels- og omsetningsøkningen også medført at organisasjon har måttet ekspandere, og nå består Skin Society av fire personer; en økonomi-/innkjøpsansvarlig, en fag- og opplæringsansvarlig (hudterapeut), en salgskonsulent med bakgrunn som makeup artist, i tillegg til Lene som daglig leder og «altmuligkvinne». Lene kan fortelle at de fortsatt er ute etter å knytte til seg flere medarbeider, da spesielt med bakgrunn innenfor hudpleie og gjerne i kombinasjon med salgserfaring.
Vi er svært takknemlige for responsen vi har fått, og for å ivareta fokuset på våre eksisterende kunder i kombinasjon med å ha blikket rettet frem- og oppover samtidig som vi ønsker å fortsette veksten, er vi selvfølgelig alltid på utkikk etter kompetente, flinke og positive folk med det «lille ekstra»…
Selv om det er en krevende hverdag og det blir lange dager for Lene som allerede har rukket å bli trebarnsmor, er hun svært motivert og positiv på vegne av både Skin Society og de øvrige økologiske aktørene i markedet.
Tilbakemeldingene fra både forhandlere og forbrukere er nærmest utelukkende positive, og entusiasmen og bevisstheten rundt en sunn, naturlig og økologisk livsstil øker dag for dag. Dette er så klart svært motiverende, og vi i Skin Society håper å være en markant leverandør av sunne, helsefremmende produkter til det skandinaviske markedet også i tiden fremover!
Hva er økologisk sertifisering og hva er det for krav for at en produkt skal være godkjent som økologisk sertifisert?
Økologisk refererer til at produktet er produsert, forarbeidet og fremstilt i overensstemmelse med strenge godkjenningsprosedyrer innenfor dyrknings- og produksjonsmetoder. Dersom produktet er sertifisert økologisk, vil ikke bare hensyn til innholdet og opphavet til produktets ingredienser telle, men også hele utviklingsprosessen fra idé til pakning. På mange måter er et økologisk sertifisert produkt mer bærekraftig.
Det er imidlertid viktig å skille mellom økologisk og sertifisert økologisk.
Dersom du velger et produkt sertifisert med et økologisk merke, er du garantert at det oppfyller strenge kriterier. De mest kjente økologiske sertifiseringene er EcoCert Organic i Frankrike, USDA Organic i USA, BDIH i Tyskland, Soil Association i England og NATRUE i Belgia (EU). USDA garanterer eksempelvis at et produkt er minimum 90 prosent økologisk. Selv om ikke alt er økologisk kan du føle deg trygg på at merkene stiller høye krav til innholdet.




Fortell mer om Skin Society og hvordan dere jobber med salongene rundt om i landet?
Skin Society leverer til helsekostbutikker, parfymerier, nettbutikker, spa, hoteller, frisørsalonger og hudpleieklinikker. Felles for disse er et ønske om å tilby sine kunder rene og effektive kvalitetsprodukter som er fremstilt uten bruk av sprøytemidler og syntetiske tilsetningsstoffer, og som ikke er testet på dyr.
Vårt salgsteam består for tiden av tre personer. Foruten meg selv med bakgrunn fra salg- og markedsføring, har vi to salgskonsulenter med bakgrunn som hudterapeut og makeup artist. Felles for oss alle er at vi brenner for en mer naturlig og økologisk livsstil, samt kosmetikk fri for hormonforstyrrende stoffer.
Er det andre retningslinjer i Norge enn i utlandet?
Foreløpig finnes det ingen norsk godkjenningsinstans eller merkeordning for økologisk kosmetikk. Derfor kan mye kalles økologisk uten å være det. Debio, som sertifiserer økologisk mat i Norge, har lenge vurdert en merkeordning for økologisk kosmetikk, men venter på at EU skal utarbeide en felles europeisk standard. EU og Mattilsynet holder imidlertid streng kontroll på hvilke stoffer som bør unngås i kosmetikk på grunn av helse og miljø.
Hvor i landet er det størst etterspørsel på økologiske produkter? Eller det det likt fordeling?
Skin Society har forhandlere i hele landet, og sånn sett er etterspørsel relativt jevnt fordelt. Av naturlige årsaker så er det betydelig større volum knyttet til forhandlere i større byer, men vi merker muligens et noe høyere kunnskapsnivå og en større bevissthet rundt naturlige og økologiske produkter fra mindre forhandlere og forbrukere utenfor de største byene, uten av vi har noen konkret statistikk på dette.
Hva fikk dere til å begynne føre økologisk sertifiserte produkter?
Foruten at vi selv brenner for en naturlig og økologisk livsstil, så vi at norske kvinner og menn er mer opptatt av sunnhet, helse og livstil enn noen gang. Både hensynet til miljøet og helsa er grunner til at folk nå foretrekker økologisk hud- og hårpleie. Huden er kroppens største organ, og 60 prosent av det du påfører huden din blir absorbert. Dette kan enkelt måles med en blodprøve. Flere og flere blir bevisste på dette faktum, og vi ønsker å legge til rette for at nordmenn skal ha flere valgmuligheter når de nå ønsker å skifte til naturlig kosmetikk. Men det er lett å bli lurt i og med at det er så mye ”grønnvasking” i kosmetikkbransjen. Man må være kritisk, og det er en vanskelig prosess å finne frem til produktene som faktisk holder mål. Den jobben har vi gjort for våre kunder.
Hvorfor tror du forhandlere er skeptiske til å prøve nye merke?
Lenge har man foretrukket tradisjonell høyteknologisk kosmetikk på grunn av de synlige resultatene samt at de syntetiske stoffene som er fremstilt i et laboratorium har man ment er rene og stabile. De kjemisk fremstilte ingredienser i kosmetikk er godkjente og dermed ansett som trygge å bruke, i motsetning til naturlige ingredienser hvor det lenge ikke har vært noe regulert lovverk. Industrien har lenge ment at mange er redde for kjemikalier helt uten grunn. Problemet er at vi dessverre foreløpig ikke vet nok om cocktaileffekten. Det er slik at når hormonforstyrrende stoffer og andre kjemikalier risikovurderes, tas det sjelden hensyn til hvordan disse virker sammen. Vi påvirkes i dag fra så mange hold, og summen av produkter og stoffer og kjemikalier kan være overveldende på huden og kroppen generelt.
Nå finnes det imidlertid flere produsenter innenfor økologisk kosmetikk som lar sine produkter testes i laboratorium og deretter kan vise til tredjeparts kliniske testresultater som viser høy grad av effekt. Vår tyske serie Amala er et slikt merke, og de var også de første som fikk hele sin produktserie sertifisert av NATRUE.
Hva kan dere som en leverandør gjøre for å få flere salonger til å ta inn økologiske produkter? Både til salg og behandlinger.
Vi vil, sammen med andre leverandører med økologisk fokus, fortsette å arbeide for en generell bevisstgjøring rundt økologiske produkter. Dette er et ansvar vi som leverandører må ta sammen, men vi utfordrer også gjerne myndighetene til å stille enda større krav til hud- og kosmetikkindustrien, og få på plass klare og gode retningslinjer rundt økologisk hudpleie. Når retningslinjene fra EU blir klare så ser vi frem til å få et klarere regelverk å forholde oss til, et regelverk som vil ivareta forbrukerne i enda større grad.
I tillegg er det enn så lenge ikke mer komplisert enn å jobbe målrettet med å introdusere økologiske produkter for forbrukerne. Når disse først tester våre produkter får vi nesten utelukkende gode tilbakemeldinger, og samtlige av våre forhandlere melder tilbake om at de kundene som først prøver økologiske produkter sjeldent eller aldri går tilbake til «kjemiske» eller «teknologiske» produkter.

Hvordan tror du det norske markedet kommer å se ut i fremtiden? Kommer det til å være flere salonger som tar inn økologiske produkter?
Den grønne utviklingen innenfor kosmetikkbransjen tror vi bestemt kommer til å fortsette. Det skyldes også at den kan ses i takt med en generell økende bevissthet blant nordmenn. Stadig flere forbrukere får øynene opp for sammenhengen mellom mat, helse, allergi, trivsel og livsstil. Kundene blir mer kresne, og vet selv mye om ingredienser, innholdsfortegnelser og hva de skal se etter og holde seg unna. Dette stiller krav til utvalg og kompetanse hos salongene. Vi tror også økologiske hudpleieprodukter er et viktig etisk skritt for kosmetikkbransjen. Så er det opp til kundene å sørge for at de henvender seg til seriøse salgskanaler og sjekker hvordan produktene er laget og hva de inneholder.
SKIN SOCIETY AS, Tlf: +47 996 39 962 – www.skinsociety.no
Bilde: Lene Jahren/Skin Society AS
Comments